Programma

Programma

De dag wordt na de opening, begonnen met een plenaire sessie in het Jungle Paviljoen van Ouwehands Dierenpark.
Na de lunch wordt het programma gesplitst in twee parallelle sessies A en B.
Details over het programma volgen binnenkort.
De dag van het symposium wordt afgesloten met een netwerkborrel en een dinner in dezelfde locatie.

Dagindeling

8:00 – 9:30

REGISTRATIE

PLENAIRE SESSIE

9:30 – 9:40
9:40 – 10:20
10:20 – 11:00
11:00 – 11:10
11:10 – 11:40
11:40 – 12:20
12:20 – 13:00
13:00 – 14:00

Opening
Keynote
Spreker
One-minute pitch 
Koffiepauze
Spreker
Spreker
Lunch

PARALELLE SESSIE A

PARALELLE SESSIE B

14:00 – 14:30
14:30 – 15:00
15:00  – 15:30
15:30 – 16:00
16:00 – 17:00

Spreker
Spreker
Spreker
Koffie Pauze
Masterclass DC Grid
Peter van Duijsen

14:00– 14:30
14:30 – 15:00
15:00 – 15:30
15:30 – 16:00
16:00 – 17:00 

Spreker
Spreker
Spreker
Koffiepauze
Masterclass
Hoeveel minuten autonomie moeten we plannen?
Ian Bitterlin

17:00 – 18:00
18:00 – 20:00

Netwerkborrel
Diner

 

Sprekers

Nu hebben de volgende sprekers hun medewerking aan het symposium toegezegd:

 • Keynote spreker: Maarten van Andel (Auteur)
 • Pavol Bauer (TUD)
 • Norbert Grass (Grass Power Electronics GmbH)
 • Ian F Bitterlin
 • Ton van Wingerden (DNV-GL)
 • André Veltman (PIAK)
 • Roberto Vaccaro (FIAMM)
 • Raf Bruggeman (GNB Industrial Power)
 • Holger Schuh (Saft)
 • David Markus (TenneT)
 • Paul Smethurst (Hillstone)
 • Rolf Werkmeister (HOPPECKE)

Binnenkort is de lijst met sprekers compleet en zal er een compleet programma kunnen worden gepresenteerd.

Masterclasses

Deze interactieve masterclasses zijn voor iedereen toegankelijk ongeacht vooropleiding en ervaring en zal voor iedereen wat te bieden hebben. Het is een uitstekende gelegenheid om uw kennis te trainen en op een nieuw niveau te brengen.
Deze masterclasses worden aan het einde van de middag gehouden. Inschrijving is niet nodig. Er zijn ook geen extra kosten verbonden aan de deelname. De gedetailleerde inhoud zal later op deze website bekend worden gemaakt.

Masterclass DC Grid

De moderator van deze masterclass is Dr. Peter van Duijsen

Er wordt veel gesproken over DC grids, maar wat is dat nu eigenlijk? Waar zitten de voor- en nadelen. Hoe zit dat met de verliezen? Hoe regel je het vermogen in een DC net? Allemaal vragen die je vaak met eenvoudige berekeningen kan beantwoorden.

In deze workshop gaan we kijken wat de mogelijkheden van een DC net zijn en kan je interactief meerekenen op je telefoon, tablet of laptop. We kijken naar spanningsverliezen over een kabel en berekenen het verschil tussen DC en AC. Hoe kan je het vermogen verdelen in een DC net door alleen het variëren van de spanning op het net. Wat is eigenlijk Droop control en hoe kan je je dat voorstellen door middel van eenvoudige weerstandsnetwerkjes! Hoe werkt een Grid-tied inverter en wat doe ik met de opgewekte zonne-energie in mijn DC net, opslaan of terugleveren? Harmonischen en aarding? Kortsluit- en aanraakbeveiliging, hoe wordt dat geïmplementeerd?
Allemaal vraagstukken waar we met behulp van rekentools in de cloud een oplossing voor kunnen vinden, dus neem je telefoon, tablet of laptop mee!
Inhoud masterclass DC grid:

 • Verschil AC en DC grid,
 • Kabelberekening/verliezen in kabel,
 • Vermogensverdeling in DC grid,
 • Droop control,
 • Verbinding AC-DC via AFE, berekening spanningen, stromen, vermogen,
 • Opslag in batterijen,
 • Invloed opbrengst zonne-energie.

Masterclass Hoeveel minuten autonomie moeten we plannen?

De moderator van deze Masterclass is prof. Ian F Bitterlin

Er is een tweede masterclass batterijen in voorbereiding.

Het thema hier is “Hoeveel minuten autonomie moeten we plannen?”.

Het onderwerp van de masterclass verkent de geschiedenis, de huidige en toekomstige eisen en de paranoia van datacenter UPS autonomie.
In het bijzonder zullen we de deellast versus de autonomie (Peukerts Factor) onderzoeken.
Agenda

 • Herziening van de historische ontwikkeling van de autonomie van datacenters van 1956 tot 2020.
 • De specifieke behoefte aan autonomie in de jaren 2020.
 • De beschikbare technologieën voor energieopslag en waarom hebben sommige technologieën commercieel gefaald?
 • De oorzaak en het effect van gedeeltelijke belasting van het datacenter op de autonomie van batterijen.
 • De focus op elektrochemische cellen bij de overgang van flooded Lead Acid naar VRLA.
 • Wat zijn de reële redenen om Lithium-ion te overwegen?
 • Suggesties voor het ontwerpen van een betrouwbare batterij voor energieopslag in het datacenter.
 • Vragen en opmerkingen van het publiek (10…15 minuten).


Posterpresentatie

Dit jaar krijgen studenten en promovendi tijdens het INTELEC95 Energie Symposium 2020 de gelegenheid hun werk via posters te presenteren. Op deze wijze kunnen zij hun ervaringen delen met sprekers, exposanten en bezoekers van het symposium. De posters zullen gedurende het gehele symposium voor alle deelnemers zichtbaar zijn.
In het programma is er een korte tijd gereserveerd voor een presentatie van de poster en presentatoren. Het is een uitdaging om in een minuut deze presentatie te geven (One-minute pitch). Tijdens de pauzes is het de bedoeling dat jullie door deelnemers worden bestormd met vragen en suggesties.
Iedere bachelor student, masterstudent of promovendus die meent dat zijn of haar onderzoek interessant is om via een poster te presenteren mag deelnemen aan deze sessie.
De beste poster zal door een jury worden beoordeel en worden beloond met een prijs.

Tenminste de volgende informatie moet worden verstrekt: een (werk)titel en een korte samenvatting van de inhoud.
De poster en samenvatting zullen worden vermeld op de website. Deadline voor aanmelding is zondag 29 maart 2020. Voor vragen: info@intelec95.org.

 • Posters zullen worden gepresenteerd op display boards.
 • De posters moeten in A0 formaat (841 mm x 1189 mm) aangeleverd worden.
 • Demonstraties door middel van opstellingen zijn welkom, maar moeten van te voren worden aangemeld.
 • De posters moeten staand worden geprepareerd en gemonteerd.

Studenten die een poster presenteren kunnen kosteloos deelnemen aan het dagprogramma (incl. lunch en borrel) van het symposium (zie verder Inschrijving). Aanmelding geschiedt via indiening van een abstract naar info@intelec95.org.

Sprekers

Maarten van Andel

(Keynote Spreker)

Titel: De Groen Illusie

We hebben een klimaatakkoord, maar de energietransitie wordt beheerst door opportunistische politici en ondernemers. Hoog tijd om feiten van fictie te onderscheiden en na te gaan of elektrische auto’s en aardgasloze huizen wel echt bijdragen aan CO2 reductie. Elke energieoptie, van steenkool tot biomassa, heeft voor- en nadelen. Het vergt natuurwetenschappelijk inzicht om deze in kaart te brengen en verstandige keuzes voor de toekomst te maken. Verder verdient de belangrijkste invloedsfactor veel meer aandacht: Ons eigen gedrag. Maarten van Andel studeerde scheikunde, werkte 32 jaar in het hightech bedrijfsleven en is momenteel directeur bij Fontys Hogescholen. Als auteur van De Groene Illusie zet hij feiten en fictie van duurzame energie overzichtelijk op een rijtje, en legt hij uit hoe wijzelf het beste kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen

Ton van Wingerden

Titel: Waterstof, noodzakelijk voor de energietransitie

Ton van Wingerden werkt als principal consultant bij DNV GL. De belangrijkste onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt zijn asset management en waterstof. Hij is convener van de werkgroep Veiligheid voor Waterstofsystemen binnen CenCenelec. Hij heeft ervaring met industriële waterstof bij Hoogovens, heeft onderzoek gedaan naar innovatieve stoomreformers en houdt zich bezig met de introductie van waterstof in plaats van aardgas in de gebouwde omgeving. Hij is ook convener van een werkgroep voor assetmanagement binnen ISO. Hij is afgestudeerd in Technische Natuurkunde in Delft.

Roberto Vaccaro

Titel: Enhanced lead-carbon battery for heavy cycle applications

Born in 1987. Master’s degree in Product Innovation Engineering (2014. University of Padua) and Master (Project Management & Innovation, 2015. University of Padua).
Working at FIAMM Energy Technology since 2014 as R&D researcher, presently working as Project Manager in the Product Innovation team for Industrial and Automotive businesses and as Project Management Officer for R&D management tools definition and KPI monitoring.

Pavol Bauer

Titel: Roadmap for DC

DC grids are considered to be a key technology for the connection, collection and integration of renewable energy resources, for the realization of integrated power systems, for mobile applications (electric ships, aircrafts), for new types of urban and industrial distribution power networks and to bridge and support existing AC systems. Advanced power electronic components, power converters and system protection are enabling DC grids on multiple voltages levels. Especially medium voltage DC grids are expected to play a key role in managing the higher power flows in our future distribution grids. Roadmap for DC and different steps and research at the TUD is presented with focus on DC grids and DC microgrids. Problem of Power Flow control in DC grids is addressed first an Power flow controller introduced. A zonal protection framework where the low voltage dc grid is partitioned according to short-circuit potential and provided degree of protection, and several known protection schemes that ensure selectivity, sensitivity and security will be discussed. Finally the design criteria of solid state circuit braker for LVDC grid protection is discussed.

 

 

 André Veltman

Titel: Tunnel-vision on high-speed linear electrical drives?

André Veltman (1964) was interested in physics, sailing, astronomy and electronics from childhood. He spent substantial time on all three dutch TU’s. His master’s on electrical engineering at University of Twente in 1989, PhD. TU-Delft in 1994 and postdoc on both University of Wisconsin Madison and TU-Eindhoven till 1997. His company Piak Electronic Design has been working on a multitude of power-electronic, motor drive- and control-challenges for the last 23 years. A key-subject is sensor-less control (designed in-house) of all motor types, with cherry on the cake: sensorless control of 3MW long-switched-stator linear motors in roller-coasters. Another key-subject is design of new stick-slip mitigating control-methods for top-drives in drill-riggs. He published 3 books on motor-control with Prof. Rik De Doncker and Prof. Duco Pulle. Patents: a fair number can be found on internet.

Norbert Grass

Titel: Power Systems Innovations based on new Devices and Artificial Intelligence

Received the degree of Dr.-Engineer (Ph.D) in 1997 from the Friedrich Alexander University in Erlangen for the development of a Fuzzy logic controlled high frequency power supply for Electrostatic precipitators.

From 1988 until 2004 he was working at the Siemens power electronic laboratories and in the department of electrostatic precipitator business as a Chief Engineer. Main area of work was the research and development of switched mode power supplies and control for industrial electrostatic precipitators.

Since October 2004 he is a professor at the Ohm University (Ω) in Nuernberg, Germany in the field of power electronics and control.

In 2006 he started the institute for power electronic systems ELSYS working on research projects regarding converter topology and control in the field of power electronics for distribution grids.

Raf Bruggeman

Titel: Lithium vs lead-acid batteries – A storm in a teacup?

Raf has an industrial electronics degree and is working for more than 22 years in the battery-industry for GNB Industrial Power – Exide Technologies.

During this period he fulfilled different roles ranging from Benelux Network Power director to EMEA Network Power coordinator & business development working in a variety of battery energy-storage segments whilst driving new products for these segments. During this time he was also technically and commercially driving large scale projects like mobile hybrid networks for bad/poor grid regions, grid storage, hyperscale datacenters, broadband, etc.

Aside his Benelux role. Raf is currently responsible for the EMEA UPS & data center segment within GNB Industrial Power.

  

Holger Schuh

Titel: Intelli-Connect – How a Smart Battery Monitoring Solution can reduce your
Operational Cost

Holger Schuh holds an Electrical Engineer degree (Ohm University of Nuremberg)
and an MBA (Georg Simon Ohm Management Institute Nuremberg). Working in
different positions at Saft Batteries since 1998 enabled him to gather a wide
knowledge in all industrial battery technologies and various market segments. His
current responsibility is North East Europe Sales Director for the Saft Industrial
Standby Division.

  

David Markus

Titel: Use of HVDC technology to incorporate offshore wind energy

Power Minor at Hogeschool Windesheim Zwolle, HHS Haagse Hogeschool the Hague.

Extra curricular courses bachelor electrical engineering: faculty HEAO: Law.

Bachelor High Voltage Electrical Engineering, HAN

Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

HAVO, Notre Dame des Anges Ubbergen, the Netherlands, course profile: Natuur & Techniek en
Natuur & Gezondheid.

Internships and relevant working experience

 • 02-2018 – present Strategist | Operation & Maintenance AMO-NL.
 • 06/2015 – 02-2018 Technologist | Primary components AMO-NL.
 • 08/2013 – 06/2015 Technical Project lead different offshore wind platforms.
 • 08/2011 – 06/2015 Sub-Project Lead | Primary Equipment at DolWin2 project at TenneT Offshore GmbH.
 • 05/2009 – 07/2011 VNB Outage Planner at TenneT TSO B.V.
 • 11/2007 – 05/2008 Bachelor Thesis at TenneT T.S.O. B.V.
 • 09/2006 – 07/2007 Support Sales at SMIT Transformers, Nijmegen.
 • 06/2006 – 08/2006 Jr. Technical Engineer at NUON TECNO, Duiven.
 • 01/2006 – 06/2006 Internship at NUON TECNO, Duiven.

Paul Smethurst

Titel: Pioneering The Battery Maintenance 4.0 Foundation

Paul has developed Hillstone, over the past 30 years, from the garage of the family
home to a globally respected specialist design and manufacturer of load bank testing
equipment. The product range focuses across a wide spectrum of power
applications such as battery capacity testing, datacentre heatload commissioning,
UPS and generator proof load testing.
Graduated from University College Salford in 1992 in Electronic Systems and
subsequently becoming Managing Director of Hillstone in 1995, a Professional
Engineer and Fellow of the IET with expertise in industrial standby battery systems,
with extensive experience in UK, Middle East and North America markets.
Paul is currently developing the not for profit Battery Maintenance 4.0 Foundation
across UK, Europe and USA and will explain the potential gains to the battery
industry as part of his talk to this years’ conference.
2017 Industry Mentor to Mechanical Faculty University of Leeds, on a 12 month
datacentre research project
2020 Chair Elect to the Datacentre Alliance Special Interest Group – Datacentre
Commissioning
2020 Founding Executive Board member of The Battery Maintenance 4.0
Foundation.

 

Spreker / Speaker

Titel: 

 

Rolf Werkmeister

Titel: UPS-Systems & Batteries for Data Centres & GRID Services

 Rolf Werkmeister, Sales Director Kam Power, Oil&Gas.
Born in 1960, Married since 34 years, 2 kids, 2 grand kids.
Technical Business Economist.
Studies: E-Technik and Economy.
Working for HOPPECKE since 1988.
1976-1988 in public services in University and City of Dortmund.
Specialist in stationary power supplies and batteries for Industrial applications special for Power,
Oil&Gas, Nuclear.
Business relations in >40 countries.

Peter van Duijsen

Masterclass: DC-grids 

Dr. Peter van Duijsen has worked with computer simulation and power electronics for nearly 30 years. After receiving his Masters in Electrical Engineering, and working at the Technical University of Delft, he founded Simulation Research and developed the simulation program CASPOC. He received a PhD degree in 2003 in the field of Modeling and Simulation of Power Electronic Systems. Currently he heads the research and development department at Simulation Research. Since 2008 he is a guest lecturer at the Korean University of Technology and the THUAS in The Netherlands.
Since 2013 he is part-time researcher at the Technical University of Delft in The Netherlands where the focus is on wireless power transfer for EV charging and DC grids for Fast Charging.
Dr. van Duijsen co-authored several textbooks in the field of Power Electronics, Drives, Solar, Wind and eVehicles and is involved in the development of educational training hardware in the field of renewable energy.

Prof. Ian Bitterlin

Masterclass: Planning battery autonomy for large UPS

Prof Ian F Bitterlin, CEng FIET MCIBSE MBCS

A practising UK Chartered Engineer with more than 50 years’ industrial experience in engineering including 30 years’ in data-centre power and cooling. Formerly CTO for Emerson Network Power in EMEA and now an independent consulting engineer,

Ian has an appointment as Visiting Professor at the University of Leeds, where he mentors students for their final dissertations in data centre related topics.

A degree in Pure Mathematics was followed by a BSc(Hon), First-Class, in Engineering & Technology and a post-graduate Diploma in Design & Innovation.

An active blogger, lecturer, author of many technical papers on critical power and cooling with presentations and keynote speeches made around the world:

 • Professional Member and Fellow of the IET,
 • Professional Member of CIBSE and sits on the CPD sub-panel,
 • Professional Member of BCS,
 • Academic Advisor and Technical Chair of the Data Centre Council of techUK, the UK ICT Trade Association,
 • Accredited Tier Designer of the Uptime Institute,
 • ex-Chair of the Technical Working Group in EMEA for The Green Grid,
 • Author & Trainer of Power and Energy advanced courses for DCPro.

In addition, sits on data-centre standards committees and bodies, including:

 • UK Expert Member of TCT/7 – EN50600, Data Centre Infrastructure,
 • UK Expert Member of ISO/IEC JCT1 SC39 WG1 ‘Resource Efficient Data Centres’,
 • Member of BSI Committee IST/046 ‘Sustainability for, and by ICT’,
 • Awarded ‘Outstanding Contribution to the Data Centre Industry’,
 • Chair of DataCentreDynamics Global Awards,
 • Expert Witness at HKA Global.

Co-authored the CIBSE Electrical Guide K, in two sections, UPS and HV.
Now writing a book to be published by the IET in 2020: ‘Power Systems for Data Centres’.